rädsla

Hur upplever djur rädsla?

Inom både häst- och hundträning florerar det ibland myter kring hur dessa djur upplever rädsla och hur sådan rädsla ska bemötas för att undvika fortsatt rädsla.

Forskning har kunnat visa att både människor och djur som får sina behov tillgodosedda och som huvudsakligen upplever positiva känslor i vardagen hanterar stress bättre. Djur som har en känslomässigt positiv stabil grund att stå på har helt enkelt längre till känslan panik och närmre till positiva känslor såsom sökande och nyfikenhet. Något man som djurägare kan ta fasta på när man vill introducera en ny potentiellt läskig situation till sitt djur.

Som sociala djur finns det en evolutionär fördel i att vara uppmärksam på sina artfränders sinnesstämning. Studier har visat att hundar har en exceptionell förmåga att läsa av samt förstå människans kroppsspråk och intentioner. Även hästar har visat förmågan att kunna läsa av våra ansiktsuttryck och kroppshållning.

Vår sinnesstämning kan såklart smitta av sig på våra djur. I en situation som upplevs läskig av djuret är det givetvis viktigt att behålla ett lugn och inte själv gripas av panik. Men att helt ignorera djurets sinnesstämning är som ni kanske förstår väldigt onaturligt för alla inblandade. Fundera istället på hur du som djurägare kan påverka ditt djurs känsla till det bättre! För både hästar och hundar så kan mat ha en stark positiv påverkan på känsloläget. Att först låta djuret skapa avstånd till det som är otäckt för att sedan stötta upp med favoritbelöning kan vara det som gör skillnaden nästa gång ni stöter på en liknande situation. Ditt djur kommer komma ihåg att det också kom något positivt ur det otäcka.

Du kan alltså inte skapa eller bekräfta negativa känslor genom att ge något som väcker positiva känslor. Så ge ditt rädda djur godis med gott samvete! Den bästa träningen sker såklart genom planering och förberedelser. Att förse djuret med verktyg innan det otäcka händer så att det istället väcker nyfikenhet!

Trösch, M., Cuzol, F., Parias, C., Calandreau, L., Nowak, R., & Lansade, L. (2019). Horses categorize human emotions cross-modally based on facial expression and non-verbal vocalizations. Animals, 9(11). https://doi.org/10.3390/ani9110862

Nakamura, K., Takimoto-Inose, A., & Hasegawa, T. (2018). Cross-modal perception of human emotion in domestic horses (Equus caballus). Scientific Reports, 8(1). https://doi.org/10.1038/s41598-018-26892-6https://en.wikipedia.org/wiki/Counterconditioning

Text Etolog Paulina Lundberg från Paulina Etolog

Dela inlägg

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats