Kan putsarfiskar klarar spegeltestet?

Genom historien har människor betraktat fiskar som djur med dåligt utvecklade sinnen. Modern forskning visar dock att åtminstone vissa fiskarter kan ha mycket avancerade kognitiva förmågor. Ett bra exempel på detta kom 2019 när en fisk för första gången anslöt sig till den exklusiva skara djur som klarat det traditionella spegeltest som används för att bedöma om ett djur är självmedvetet (Kohda et al. 2019).

Något förenklat går testet ut på att en försöksledare sätter en färgprick på djuret och sedan låter det iaktta sig själv i en spegel. Om djuret då undersöker pricken på sig själv snarare än den i spegeln ses det som ett tecken på en förståelse för att det är djuret själv som avspeglas. Likt ett fåtal primater, elefanter, späckhuggare, delfiner och skator var detta precis vad en liten blå putsarfisk gjorde (för den intresserade finns en video och en länk till arbetet under).

Istället för att lyfta fram de blå putsarfiskarna som en art med anmärkningsvärda kognitiva förmågor ledde dock resultatet från studien till en debatt om testets tillförlitlighet och användbarhet. Detta är bara ett exempel på att många människor fortfarande förhåller sig till fiskar på ett helt annat sätt än gentemot andra ryggradsdjur. Fiskarnas ogynnsamma särställning hos människor är också något som tydligt speglas i hur eftersatt djurskyddet och djurvälfärden är för fiskar som grupp.

Referenser:

Kohda M, Hotta T, Takeyama T, Awata S, Tanaka H, Asai J-y, Jordan, A.L. (2019). If a fish can pass the mark test, what are the implications for consciousness and self-awareness testing in animals? PLoS Biol 17(2): e3000021. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000021

En video från studien där vi ser hur en blå putsarfisk gnider ansiktsområdet mot underlaget (Från studien: Scraping of the face region. This behaviour was performed against the coral gravel substrate but was also performed against a rock.): https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000021.s006

Text: Albin Gräns, https://www.slu.se/cv/albin-grans/

Dela inlägg

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats