Främsta anledningen till att hundägare söker hjälp är att hunden skäller i hundmöten på promenaderna. Ägarna upplever att det är jobbigt att hunden skäller och är oroliga för vad andra ska tycka. Det leder till att ägaren får ett stresspåslag så fort deras hund skäller och de fokuserar ofta på att få tyst på hunden.
Men hur upplever hunden de promenaderna?
En forskargrupp studerade frustration hos hundar och fann att frustrerade hundar ofta skäller. Frustration är en negativ känsla som uppstår i flera olika situationer när hundens förväntan inte uppfylls. Som att vilja hälsa på en annan hund men är kopplad. Utebliven, minskad eller försenad belöning leder också till frustration, eller om hunden är instängd och inte kan kontrollera sin omgivning/miljö.
Frustration har utvecklats för att hjälpa ett djur att fokusera och uppnå ett önskat mål. Frustration är en sekundär känsla, och den primära känslan kan variera. I hundmöten kan en hund bli frustrerad för att den vill leka eller hälsa på den andra hunden (glädje och nyfikenhet), fly bort från (rädsla), jaga iväg (vakt) eller slåss/försvara sig (aggression, rädsla eller osäkerhet).
Hundar som blir frustrerad i hundmöten kan pipa, gnälla, skälla, göra utfall, dra mot den andra hunden, hoppa och även omrikta sig mot koppel, hundkompis eller ägaren. Om vi vill minska skällandet behöver vi minska frustrationen i första hand. Att fokusera på att få hunden tyst kommer enbart öka frustrationen, och därmed även risken för att hunden ska ta till aggressiva beteenden. Ökat avstånd till andra hundar, motbetingning och desensitisering är bästa sättet att få lugnare, och tystare, hundmöten.
Kontakta någon av Sveriges Akademiska Etologers medlemmar för att få hjälp med att minska frustrationen hos din hund!
McPeake KJ, Collins LM, Zulch H & Mills DS (2019) The Canine Frustration Questionnaire—Development of a New Psychometric Tool for Measuring Frustration in Domestic Dogs (Canis familiaris). Front. Vet. Sci. 6:152.
Text Etolog Anna-Maria Svedberg från Etologica