unghundar

De älskade popcornhjärnarna

I detta inlägg pratar vi om ung hundarna. De som är mellan valp och vuxen och kännetecknas av popcornhjärnor.

Från att ha varit en söt valp, som blivit en valpyr med vassa tänder, som lugnat ned sig lite efter spökåldern är nu plötsligt en unghund som kan fokusera i ungefär fem sekunder innan den glömmer vad ni övade på och den studsar iväg för att undersöka omgivningen.

UNGHUNDAR HAR HELA VÄRLDEN ATT UTFORSKA

Jämfört med vuxna hundar visar forskningen att yngre hundar har mer mod och nyfikenhet, de är mer sociala, lättexalterade, mer lekfulla och uppmärksamhetssökande. Unga hundar är också mer utåtriktade och uppmärksam på sin omgivning. Det är inte konstigt att de är mer impulsiva och har svårt att koncentrera sig längre stunder. Inte helt olik mänskliga tonåringar faktiskt!

TRÄNING AV POPCORNHJÄRNOR

De flesta unghundar jag träffar har gått valpkurs för mig också. Då blir det tydligt att det som de lärde sig under valpkursen inte alls är lika lätt nu. Unghundarna är mer nyfikna på kurskamraterna, mer impulsiva, vill mycket och därför ligger frustrationen nära. För att hålla träningen rolig och utvecklande tränar vi i korta, korta pass (5-10 belöningar) och tar paus för lek mellan passen för att ge utlopp för energin. Vi lägger också in pauser för närhet, där vi tar reda på var bästa stället att bli kliad på är. Under teorin får unghundarna någon lugn sysselsättning, t.ex. tuggben eller snuffelmatta, för att hjälpa dem att gå ned i varv. Vi anpassar oss efter dagsformen, vissa dagar poppar det mer i hjärnan än andra dagar!

Lever du med en unghund? Känner du igen dig?

Wallis LJ, Szabó D & Kubinyi E (2020) Cross-Sectional Age Differences in Canine Personality Traits; Influence of Breed, Sex, Previous Trauma, and Dog Obedience Tasks. Frontiers in Veterinary Science 6:493 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/pdf/fvets-06-00493.pdf

Text Etolog Anna-Maria Svedberg från Etologica
Dela inlägg

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats