Visst är det härlig med föl?
Men vad krävs då av oss för att dessa föl ska växa upp till trevliga hästar?
Fölen lär sig mycket av sina mammor och har man en god relation med stoet brukar relationen med fölet gå bra. Alla däggdjur har en period när de är unga då de lär sig hur världen fungerar, vad de förknippar med välbehag och vad de förknippar med obehag.
Man har sett att hästar som är uppvuxna i kuperad mark i flock blir hållbara i kroppen men hur är det med knoppen då?
Att låta hästar gå på lösdrift i flock när de är unga är självklart trevligt. Hästarna får röra på sig, leka med jämnåriga och bara få vara hästar! Men vi får inte glömma att de ska fungera med oss med! De flesta av oss har häst för att rida, köra eller annat som faktiskt går en del emot en hästs naturliga beteende.
Missar man den dagliga hanteringen finns en risk att den unga hästen förknippar hantering med obehag då man kanske bara hanterar hästarna när man måste, och att det då endast blir mindre trevliga hanteringar såsom vaccinationer, chippmärkning, verkning, flytt o.s.v.
Vad vill vi en vuxen häst ska kunna och tycka är trevligt?
Jag har funderat lite och några saker är att: bli borstad, lyfta hovar, gå på transport, ha grimma/utrustning på, kunna lämna flocken tillsammans med oss samt hantera olika miljöer. Kan man verkligen arbeta från start med detta? Ja, det kan man! I lagom dos självklart!
Att vid den dagliga tillsynen börja med lite kli, röra lite på ben och hovar, locka med fölen bort för lite kel. När fölet blir till unghäst har man sakta höjt kraven lite och kanske börjar träna att gå på transport för att äta något gott, gå över presenningar för att få ett äpple o.s.v.
Det är lite arbete med det, men tänker man efter är det ganska orimligt att en treårig häst helt plötsligt ska hantera alla nya saker på en gång.
Lugnare häst = säkrare hantering = trevligare hästhållning!
Chistensen, J. W. Ahrendt Peerstrup, L. Malmkvist, J. Nicol, C. (2021). Exploratory behaviour towards novel objects is associated with enhanced learning in young. Scientific Reports, 11:1428.
Karlsson. A. 2018. Tidig hanteringsträning (”imprinting”) av föl. Examensarbete veterinärprogrammet, Sveriges lantbruksuniversitet. 2018:47.
Christensen, J. W. (2016). Early-life object exposure with a habituated mother reduces fear reactions in foals. Animal Cognition, 19: 171–179.
Hästen i Skåne. Brösarps projektet. https://indd.adobe.com/…/1c76632a-9cab-4e90-8ea5…
Foto: Miranda Lysell
Text: Karin Lysell från Hallandsetologen