Hur tränar man sitt djur inför veterinärbesöket och vad ska man träna på?
Först och främst, tänk på att det första tillfället sätter tonen för resten. Ditt första besök med djuret kan vara det som spelar mest roll och även där du inte hunnit träna något än – gör det till en fest!
Är första tillfället valp/kattungevaccinationen, ta med godis, gärna något man kan slicka på under tiden man får sprutan. Ha med bekanta filtar hemifrån och stötta ditt djur under hela tiden. Var gärna där i god tid så ditt djur hinner undersöka platsen, kanske träna lite på vågen och hälsa på personalen.
Om ditt djur tycker det är läskigt redan innan ni kommer till veterinären så är det där ni får träna. Gör kattens transportbur till den bästa platsen att vara med mysiga filtar och gott godis och se till att hunden trivs i bilen. Om inte kanske du kan åka till veterinären i god tid och ta en lång promenad innan?
Träna på alla de underliga saker som an tänkas göras hos veterinären, som tex.
• Vågen: träna på att kliva upp på saker utomhus och inomhus i olika material och på olika platser.
• Stetoskop/Chipläsare: träna på att ta på ditt djur med olika föremål eller att föra olika föremål över huvudet på ditt djur
• Undersökningen: träna på att ta på ditt djur över hela kroppen, i munnen och titta den i ögonen och öronen.
• Sprutor – använd gärna frivillig hantering för att träna in att ge en spruta.Tänk på att träna med positiv förstärkning, på ett roligt sätt. Det kommer inte vara exakt samma sak när ni kommer till veterinären, men forskning visar att de djur som tränat hantering hemma med positiv förstärkning visar mindre rädslor och är lättare att hantera hos veterinären.
Kurs i omvänt lockande finns hos etolog.se: https://etologse.teachable.com/p/omvantlockande
Mariti, C., Pierantoni, L., Sighieri, C. & Gazzano, A. 2016. Guardians’ Perceptions of Dogs’ Welfare and Behaviors Related to Visiting the Veterinary Clinic. Journal of Applied Animal Welfare Science. 1-10. doi: 10.1080/10888705.2016.1216432
Eriksson, F. 2013. Att förebygga stress hos kattpatienten. eriksson_f_130904.pdf (slu.se)
Text Jannice Kindsjö från Du&Djur