Handtering av kattungar

Katter har en socialiseringsperiod mellan 2-7 veckor. Det innebär att då är de mer öppna för att skapa nya kontakter och känsliga för intryck av dessa kontakter. Under denna tid är de också väldigt beroende av sin mamma och enligt svensk lag får man inte avvänja kattungar innan 12 veckor.

Detta innebär ju att precis som med hundar spelar det stor roll hur katten är uppfödd för hur väl den hanterar sitt framtida liv. Självklart är kattungen formbar även efter 12 veckor när vi fått hem den men har den haft positiva upplevelser av människor och andra arter kommer den sannolikt ha lättare med detta framöver.

Man har sett att katter som är hanterade av människor under socialiseringsperioden är mindre stressade vid hantering senare i livet än de som saknat kontakt med människor. Även de som socialiserats med fler människor och haft längre kontakt med människor hanterar främlingar på ett bättre sätt. Även umgänge med andra arter såsom hund har visat sig göra katter mer avslappnade med hund senare i livet, och att de kattungar som får umgås med andra katter då hanterar att leva med annan katt bättre än de som växt upp själva.

Vad är då viktigt att tänka på när man får hem sin kattunge?

Ge den lugn och trygghet. Ge den positiva och lugna upplevelser av nya saker och individer. Lek med den såsom du vill leka med en vuxen katt. Tycker du inte det är gulligt med en vuxen katt som bits i fingrar och ben så låt inte din kattunge göra det. Använd leksaker som katten får leka med när detta händer och avled med dem.

Ska katten gå ut när den är större så är det klokt att kastrera den innan de får gå ut själv. Fram till dess kan man gå ut ihop med sin katt till exempel i sele för att vänja den vid miljön på ett tryggt sätt.

Lästips:

SLU universitetsdjursjukhuset. 2021. Positiv hanteringsträning. https://www.universitetsdjursjukhuset.se/…/hanteringst…/

Hirsch, E. N. Andersson, M.Loberg, J. Lidfors, L. M. (2021). Development of existing scoring systems to assess behavioural coping in shelter cats. Applied Animal Behaviour Science, 234:105208.

Gazzano, A., Bianchi, L., Campa, S., Mariti, C. (2015). The prevention of undesirable behaviors in cats: Effectiveness of veterinary behaviorists’ advice given to kitten owners. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Vol 10, 535–542.

Sunning, H. 2022. Socialisering av kattungar – en kartläggning av raskattuppfödning inom SVERAK. Självständigt arbete Veterinärprogrammet, Sveriges lantbruksuniversitet.

Text: Karin Lysell från Hallandsetologen

Dela inlägg

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats