Presentation Månadens Etolog

Månadens etolog September 2019
Eva Bertilsson

Månadens etolog Eva Bertilsson

Foto: Eva Bertilsson

Jag heter Eva Bertilsson och är faktiskt inte etolog utan beteendevetare med masterutbildning i beteendeanalys, men har i år fått äran att bli utsedd till hedersmedlem i Sveriges Akademiska Etologer. Jag arbetar med djur och deras människor som beteendekonsult, utbildare och föreläsare, driver Carpe Momentum tillsammans med kollegan Emelie Johnson Vegh, och tillbringar merparten av min arbetstid på resande fot både inom Sverige och internationellt. På hemmaplan samarbetar jag ofta med etologer från SAE, och jag är jätteglad över att få vara med här på sidan denna månad.

För 20 år sedan var jag hundinstruktör och brann för att förmedla kunskap om träning med positiv förstärkning (”klickerträning”, med eller utan klicker). Det brinner jag fortfarande för, men mitt arbetsområde är idag både bredare och djupare: Jag jobbar med alla möjliga arter (inklusive människor), och med allt möjligt som har med individers varande, görande och lärande att göra.

Den här månaden vill jag ägna åt INDIVIDEN – det är nämligen den individuella organismen, i sin livsmiljö under sin livstid, som är min specialitet som beteendeanalytiker.

Individen kan ses som en fortsättning från sina förfäder, formad av selektionstrycket under tidigare generationer och därför med medfödda anpassningar. Under sin livstid kommer individen sedan att interagera med sin omgivning (inklusive de andra individerna i den), och ständigt påverka och påverkas. Så när jag som människa möter ett djur (av valfri art), då möter jag en helt unik individ. Som dessutom förändras med varje ny erfarenhet!

Nu har min favvo-individ Tizla (bordercollie, snart 13 år) vaknat och står vid dörren och ber att få gå ut.

Ställ gärna frågor till mig under september på: fragaenetolog@sveriesakademiskaetologer.se


Du kan läsa Månadens Etologs inlägg på vår facebooksida och på Senaste nytt.

Här kan ni läsa om Tidigare Månadens Etolog!