Presentation av Månadens Etolog

Månadens Etolog Maj 2019
Angelica Åsberg

Angelica heter jag som är månadens etolog under maj. Djur har så länge jag kan minnas varit mitt största intresse och efter en lägerskola på Nordens Ark när jag var 10 år fastställdes kursen – jag ville jobba med att rädda utrotningshotade djur. På den vägen bar det sedan av i gott sällskap av diverse husdjur där hästarna alltid spelat en huvudroll. Såhär 20 år senare har det resulterat i en kandidatexamen från etologi – och djurskyddsprogrammet samt en masterexamen inom tillämpad etologi som tog mig hela vägen till Sibirien för att observera gulstrupiga mårdar. På vägen har djurrelaterade jobb passerat inom både utbildning och djurpark, samt flera resor med bevarande i fokus. Delar av min fritid läggs på en styrelsepost i Jane Goodall Institute Sweden vilket jag finner mycket givande. Flocken med egna djur har av någon anledning lyckats växa till sig i takt med att åren gått!

Jag arbetar idag som zoolog – och utbildningsansvarig på Furuviksparken och det är glädjande nog allt fler etologer som arbetar på djurparker. Att hålla vilda djur i en artificiell miljö ställer höga krav på oss som arbetar med dem för att kunna erbjuda bästa möjliga djurvälfärd utifrån de förutsättningar som finns. Detta arbete har fått mig att se över djurhållningen även på hemmaplan. Våra sällskapsdjur må vara domesticerade, men deras naturliga beteendebehov har inte försvunnit på vägen. Detta ledde till att jag började ifrågasätta mina hästars välfärd till den grad att jag och min sambo under förra året köpte en stor gård. Här går våra hästar samt några inackorderingar på lösdrift året om över stora marker med tillgång till ligghallar. Under maj kommer det att bli blandad kompott med lite Jane Goodall Institute, en hel del välfärd för djurparksdjur och bli inte förvånad om det dyker upp en och annan gulstrupig mård och häst!

Ställ gärna frågor till mig under maj på: fragaenetolog@sveriesakademiskaetologer.s