Böcker

Här hittar ni förslag på böcker inom etologi

Etologi

Etik och Etologi
Av Anders Hallgren

Anders Hallgren har i denna bok fått med intressanta saker om allt från valp till senior, psykisk till fysisk hälsa hos hunden, straff till belöning som träningsmetod. Alltsammans gör han med en röd tråd som betonar moderna, positiva (mjuka), etiska och kärleksfulla metoder.

Att läsa denna bok gör att de som inte är så insatta i ämnet får en bra grund och de som redan är pålästa får mycket tips och inspiration och blir motiverade att fördjupa sig mer i det som är allra mest intressant, vilket man lätt kan göra genom de bra referenserna i slutet av boken.

Som ett genomgående tema uppmärksammar han de hårda metoderna från olika TV-program och förklarar på ett bra sätt varför ”quick fix” inte fungerar samt hur man ska göra istället. Den får en verkligen att stanna upp och fundera på hur man själv agerar.

Boken inleder med att ge mig en härlig feel-good-känsla och avslutar med att jag har viljan att förändra och förbättra livet för alla hundar.

Text: Jannice Kindsjö, Du&Djur

Djurens beteende…och orsakerna till det
Av Per Jensen

Per Jensen är en av de mest välkända svenska etologerna. Idag är han professor i etologi vid Linköpings universitet och har bland annat forskat om domesticeringens effekter på beteendet hos höns och suggor.

Boken ”Djurens beteende …och orsakerna till det” är skriven av Per Jensen och är en fängslande introduktion till etologin som svarar på många frågor om varför djur gör som de gör. På ett lättläst sätt förklaras många beteenden hos djur som även de som inte har några förkunskaper förstår. Trots det är boken genomgående baserad på forskning och vetenskaplighet. Per Jensen använder sig av tydliga kapitel med många målande exempel för olika orsaker till beteenden. Till exempel varför lammen viftar på svansen när de diar eller varför höns vill vara närmare varandra när de sover än när de letar efter föda. De sista kapitlen av boken vigs till att gå in mer ingående på de vanligaste domesticerade djuren och deras naturliga beteende. Det ger en insyn på vad som kan förbättras i sättet vi människor håller dem idag.

”Djurens beteende …och orsakerna till det” är en bok om etologi som tar upp det mesta om allt gällande djur. Både för den som bara vill lära sig mer om djur och för den som vill fördjupa sina kunskaper om etologi. Rekommenderar den varmt även för undervisning på gymnasienivå!

Text: Anna Harenius
Bild: Emma Johansson

Measuring behaviour – An Introductory Guide.
Av Paul Martin & Patrick Bateson. Third Edition.

Etologi är läran om djurs beteende och anledningarna till dem. Men hur mäter en egentligen djursbeteenden? Vad ska en tänka på för att få till en bra beteendestudie?

Boken Measuring behaviour – An Introductory Guide används på universitet för att ge en grundläggande förståelse för hur beteendeobservationer är uppbyggda och hur deska genomföras. Den går bland annat igenom vad en ska tänka på innan en påbörjar en beteendestudie, etiska aspekter, vad en ska tänka vid utformning av etogram, registreringsmetoder samt hur en ska tolka sitt resultat.

Boken riktar sig främst till studenter på kandidat- och masternivå men kan även läsas av lekmän som är intresserade av att genomföra beteendestudier på egen hand. Boken är skriven på engelska och en del ord kan uppfattas som främmande om en inte är van vid att läsa litteratur inom området, men det är ingenting som inte går att lösa med ett bra lexikon, eller google translate för den delen.

Text och bild: Therese Alvegard

 

The emotional lives of animals
Av Marc Bekoff

Att läsa en bok om djurs känslor kanske kan kännas flummigt både för lekman och akademiker. Men i den här boken presenteras djurs känslor på ett enormt proffsigt sätt genom en mix av ny forskning, anekdoter och reflektioner från en framstående forskare. Vi får bland annat läsa om känslor så som glädje, sorg och empati – och framförallt; varför vi ska bry oss om djurs känslor.

Marc Bekoff är professor emeritus i ekologi och evolutionsbiologi vid University of Colorado. Hans forskningsområden är etologi, kognitiv etologi, ekologi, bevarandebiologi, antrozoologi och djurskydd.

Ett av bokens kapitel heter ”Pee, poop, hair and gas: A day in the life of an ethologist” (”Kiss, bajs, hår och gas: En dag i en etologs liv”). Marc har en otrolig förmåga att skriva en bok om forskning och data på ett sätt som gör att man både orkar och vill sträckläsa boken. Hans humor är perfekt för ändamålet, han kan skämta med ändå framföra seriösa budskap. Sanningen är att jag både grät, skattade och djupdök i seriös forskning när jag läste boken.

I boken får vi lära känna många djur som Marc hört om eller träffat genom åren. Bland annat elefanter som begraver sina vänner, en mus som lockar sin uttorkade vän till vattenskålen och apor som inte vill ta godis om det innebär att en annan apa får en stöt. Många liknande historier gör boken väldigt levande.

Det bästa med boken är just sättet som forskning blandas med historier och humor. Jag är en väldigt nördig person som gärna läser ganska tung litteratur även om det tar tid, men det var otroligt skönt att kunna glida genom en bok med så mycket ny information.

Jag vill säga så mycket mer om den här boken. Det finns en massa små anekdoter och forskningsresultat jag vill dela med er, men istället får ni nog ta och läsa den här boken. ”Jag är nog lite frälst” sa jag halvvägs genom boken. Frälsningen höll i sig till sista sidan.

Text & bild: Emma Almquist, Djurvetologen

Hund

  • Dog Behaviour, Evolution, and Cognition – Adam Miklosi
  • Domestic Dog Cognition and Behavior: The Scientific Study of Canis familiaris -Horowitz, Alexandra
  • Etologiboken, om hundars beteende – Ingrid Tapper
  • Hunden som skäms – myt eller sanning? – Per Jensen (2014)
  • Hundens språk och tankar – Per Jensen (2011)
  • Hur smart är din hund? Praktiska övningar att göra hemma. – Per Jensen (2015)
  • The behavioural biology of dogs – Per Jensen (2007)

Katt

Cat sense: the feline enigma revealed
Av John Bradshaw 2014. Penguin Books

Dr John Bradshaw är en av kattvärldens mestvälkända forskare. Sen han gick i pension har han ägnat sig åt att göra katt-och hundforskning mer tillgänglig för allmänheten via olika media, bland annat iflera TV-program.

Cat Sense är hansenaste bok och är en inspirerande och lättläst men grundlig genomgång av dendomesticerade katten. Med stöd i egna upplevelser, forskningsresultat ochanekdoter leder han läsaren på en resa om kattens evolution från vildkatt imellersta östern för 10 000 år sen till dagens husdjur. Han beskriver hurkatten utvecklats till ett vältrimmat rovdjur och hur dessa sinnen, kognitivaförmågor och känslor fortfarande i högsta grad lever kvar i våra keldjur. Hanbeskriver hur och varför katter reagerar och beter sig som de gör utifrån dessakvarvarande adaptioner men också hur katten håller på att anpassa sig till ettliv i våra hem.

Cat sense är enutmärkt populärvetenskaplig bok väl förankrad i vetenskap och skriven av enperson som har stor insikt i kattens beteende. En bok som jag varmtrekommenderar alla kattägare, och andra, att läsa.

Text: Ulrica Ahlrot

Gnagare

  • The Rat: A Study in Behavior – S A Barnett (2007)

 

Lantbruksdjur

  • Hur mår maten? – Per Jensen (2012)