Välkommen hund – råd till nya hundägare!

Under coronapandemin har intresset för att äga hund och katt ökat kraftigt. Djurägande ska vara genomtänkt och långsiktigt, både för djurens och för människornas skull. Som djurägare har man en lagstadgad skyldighet att ha kunskaper om djurens behov och beteenden. Med anledning av att många nu får hem nya familjemedlemmar har Sveriges Akademiska Etologer tagit fram råd om den första tiden i ett nytt hem för hund och katt.

Här följer våra råd till er som funderar på att skaffa hund eller som är nyblivna hundägare, råden finns även som pdf. Råden till kattägare publicerades igår.

Vill du komma i kontakt med en etolog för rådgivning? Flera av våra medlemmar finns listade under Kontakta en etolog och på etolog.se

Välkommen hund!

Att välkomna en ny familjemedlem ska alltid vara ett genomtänkt beslut. Det innebär en livsomställning för många år framöver. Du som djurägare har en skyldighet att ha nödvändiga kunskaper om ditt djurs behov och kännedom om de lagar som rör ditt djur (SJVFS: 2019:28).

Dessa råd är tänkta som en liten hjälp för den absolut första tiden av era liv tillsammans. Oavsett om det är en valp eller äldre hund som ska välkomnas till hemmet så har alla hundar i en ny och för dem främmande miljö ett stort behov av att ha lugn och kontroll över den egna situationen. Här nedan följer några råd om hur du kan göra den första tiden i det nya en fin start på ert liv tillsammans.

Lugn och ro

Ny miljö, nya intryck, nya rutiner. Att komma till ett nytt hem är en stor omställning för alla hundar. Låt därför de första veckorna vara ett tillfälle för hunden att få landa ordentligt och finna sig till rätta. Vänta med att bjuda över vänner och släkt så att hunden får bekanta sig med närmsta familjen först.

Skapa platser i hemmet dit hunden kan få gå undan och vara ifred när den så önskar. Lägg ut en filtar eller dynor på ett par platser där det inte är så mycket sprin

g och stök. Ett tips är att ha en plats som är lite mer avskild och en annan där hunden kan få vara ifred men ändå ha uppsikt över vad som försiggår i hemmet. När hunden lägger sig på dessa platser är det egentid för hunden som gäller. Var noga med att informera eventuella barn i hemmet om att när hunden ligger på sin plats så vill den vara ifred och att lek och mys får vänta till senare.

Skapa goda vanor

För såväl vuxna hundar i ett nytt hem som små valpar får man skapa förutsättningar för hunden att utveckla goda vanor. Utgångspunkten är: Det ska vara lätt att göra rätt! En sådan god vana är att hunden får möjlighet att tugga på lämpliga föremål. Erbjud därför många olika alternativ för sådant som du vill att hunden ska tugga på som till exempel lämpliga tuggben, horn eller leksaker. Ta undan sådant som är farligt för hunden att tugga på eller sådant som du är extra rädd om. På så sätt ska hunden ha förutsättningar för att utveckla de beteenden vi önskar.

Ytterligare en del av hundens nya rutiner är ensamhetsträningen. Både vuxna hundar i ett nytt hem och valpar behöver ensamhetstränas. Det går inte bara att läm

na en hund ensam i en främmande miljö och hoppas att allt ska gå bra. Valpar under fyra månader får dessutom enligt lag inte lämnas ensamma längre stunder (SJVFS: 2019:28). Den första tiden måste du vara beredd på att någon alltid måste kunna vara hemma med din nya familjemedlem. Så snart hunden börjar att känna sig lite tryggare kan man försiktigt börja ensamhetsträna kortare stunder. Vi pratar om sekunder i början. Sedan kan man öka på lite i taget när hunden inte visar tecken på oro när du försvinner.

Lär känna varandra

Något av det roligaste med att få hem en hund är processen att lära känna varandra. Prova att leka med din hund på olika sätt. Har du en hund som tycker att dragkamp är det bästa som finns? Kanske är det som allra roligast när du drar en leksak över marken som man får jaga? Eller är det att leta efter godisar som du tappar eller gömmer? Prova dig fram! Prova även olika typer av belöningar, både godis och leksaker. Då får du en god idé om hur du ska belöna din hund i framtiden.

En annan mycket trevlig övning är kel-leken. Sitt och klappa din hund och sluta sedan efter bara en liten stund. Hur reagerar hunden? Börjar den puffa och be om mer gos eller sitter den nöjd eller kanske till och med går undan? Genom denna övning kan du både bättre lära dig förstå din hunds kroppsspråk och din hund får möjlighet att kommunicera med dig.

Stort lycka till med din nya familjemedlem!

Referenser

SJVFS: 2019:28. L102, Föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt. Jönköping: Jordbruksverket.

Bilder från pixabay.com

Det här inlägget postades i Information från SAE och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.