Välkommen katt – råd till nya kattägare!

Under coronapandemin har intresset för att äga hund och katt ökat kraftigt. Djurägande ska vara genomtänkt och långsiktigt, både för djurens och för människornas skull. Som djurägare har man en lagstadgad skyldighet att ha kunskaper om djurens behov och beteenden. Med anledning av att många nu får hem nya familjemedlemmar har Sveriges Akademiska Etologer tagit fram råd om den första tiden i ett nytt hem för hund och katt.

Här följer våra råd till er som funderar på att skaffa katt eller som är nyblivna kattägare, råden finns även som pdf. Råden till hundägare publiceras imorgon.

Vill du komma i kontakt med en etolog för rådgivning? Flera av våra medlemmar finns listade under Kontakta en etolog och på etolog.se

Välkommen katt!

Att välkomna en ny familjemedlem ska alltid vara ett genomtänkt beslut. Det innebär en livsomställning för många år framöver. Du som djurägare har en skyldighet att ha nödvändiga kunskaper om ditt djurs behov och kännedom om de lagar som rör ditt djur (SJVFS: 2019:28).

Dessa råd är tänkta som en liten hjälp för den absolut första tiden av era liv tillsammans. Oavsett om det är en kattunge eller äldre katt som ska välkomnas till hemmet så har alla katter i en ny och för dem främmande miljö ett stort behov av att ha lugn och kontroll över den egna situationen. Här nedan följer några råd om hur du kan göra den första tiden i det nya en fin start på ert liv tillsammans.

Lugn och ro

Katter uppskattar överlag utsiktspunkter så var mån om att katten har tillgång till utrymmen där de kan komma upp en bit och få möjlighet att ligga och spana. När katten lägger sig på dessa platser är det egentid för katten som gäller. Var noga med att informera eventuella barn i hemmet om att när katten ligger på sin plats så vill den vara ifred och att lek och mys får vänta till senare. Vissa katter är extra blyga i början och kan gömma sig under soffor och sängar under långa perioder. Respektera din katt och ge den tid att komma till ro. Tvinga dig inte till umgänge med katten utan låt katten komma till dig.

Skapa goda vanor

För såväl vuxna katter i ett nytt hem som kattungar får man skapa förutsättningar för katten att utveckla goda vanor. Utgångspunkten är: Det ska vara lätt att göra rätt!

En sådan god vana är att katten får möjlighet att klösa på lämpliga föremål, erbjud därför många olika alternativ. För katter är klösande nödvändigt. De markerar revir med hjälp av doftkörtlar mellan tårna, de drar loss lösa skal på klorna och de tränar sina muskler. Det är därför lämpligt att ha klös-möjligheter på flera platser i hemmet. Tänk på att klösbrädor och liknande ska vara stabila och tillräckligt höga för att katten ska kunna sträcka på sig. Ta undan sådant som sådant som du är extra rädd om. På så sätt har katten förutsättningar för att utveckla de beteenden vi önskar.

Vad gäller kattlådor rekommenderas en kattlåda mer än antalet katter; om du har två katter rekommenderas att du ha tre kattlådor. Tänk även på att katter kan behöva ha kattlådor på flera olika platser i hemmet för att undvika olyckor och minska risken för att en katt i flerkattshushåll blockerar lådan för de andra katterna. Ta även reda på vad för typ av kattsand som katten är van vid i lådan för att underlätta övergången.

Att ha flera matplatser är även detta ett smidigt sätt att skapa trygghet i ett hushåll med mer än en katt, ha inte dessa i nära anslutning till kattlådorna. Se till att inte heller lämna din katt ensam för långa stunder i början. Även katter, precis som hundar, behöver vänja sig vid att vara ensamma.

Lär känna varandra

Något av det roligaste med att få hem en katt är processen att lära känna varandra. Prova att leka med din katt på olika sätt. Kanske älskar din katt att få slå med tassen mot en fjädervippa? Eller är det som allra roligast när du drar en leksak över marken som den får jaga? Kanske är det att leta efter godisar som du tappar eller gömmer? Prova dig fram!

En annan mycket trevlig övning är kel-leken. Sitt och klappa din katt och sluta sedan efter bara en liten stund. Hur reagerar katten? Börjar den puffa och be om mer gos eller sitter den nöjd eller kanske till och med går undan? Genom denna övning kan du både bättre lära dig förstå din katts kroppsspråk och din katt får möjlighet att kommunicera med dig.

Stort lycka till med din nya familjemedlem!

Referenser:
SJVFS: 2019:28. L102, Föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt. Jönköping: Jordbruksverket.

Bilder från pixabay.com

Det här inlägget postades i Information från SAE och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.