Hedersmedlem 2020 – Albin Gräns

Sveriges Akademiska Etologer arbetar för att synliggöra etologi och djurvälfärd. Som del av detta utser föreningen varje år en hedersmedlem som på något sätt utmärkt sig inom dessa områden. Personen får inte vara medlem i Sveriges Akademiska Etologer eller kvalificera sig för att bli. Hedersmedlemmen får ett hedersmedlemskap i föreningen under ett års tid.

Hedersmedlem 2020 - Albin Gräns

Hedersmedlem 2020 – Albin Gräns

Till hedersmedlem för 2020 har vi utsett Albin Gräns!

Albin är doktor i zoofysiologi hos SLU med placering på Zoologen i Göteborg där han arbetar med forskning om fiskars välfärd i fiskodling inom FRESH, ett Formasfinansierat projekt mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs Universitet.

Albin väljs med motiveringen:
Det blir allt tydligare i den forskning som presenteras att fiskar kan känna såväl stress som smärta precis som vi och dessutom verkar ha förmåga till självmedvetenhet. Varje år fiskas upp emot 140 miljarder odlad fisk upp i världen, ungefär dubbelt så många som alla de fjäderfä som slaktas. Dessa fiskar lever i stressfyllda ohälsosamma miljöer och slaktas sen med otillräckliga metoder för bedövning.

Albin Gräns är en av våra ledande forskare om djurskydd och välfärd för fisk och en verklig eldsjäl. När alla pratar om fisk i ton vågar Albin lyfta problematiken med produktionen för varje individ. Albin presenterar aktuell forskning på ett pedagogiskt sätt och har en förmåga att beröra alla när han pratar.

Under Hedersmedlem kan ni läsa mer våra hedersmedlemmar.

Text: Ulrica Ahlrot, ordförande Sveriges Akademiska Etologer

Det här inlägget postades i Hedersmedlem och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.