Om årsmötet 2019

I lördags, den 30/3, hade Sveriges Akademiska Etologer årsmöte på SLU i Uppsala.

Foto: Janina Mattsson Lindgren

Årsmötet inleddes med inte mindre än två jättespännande presentationer av aktuella forskningsprojekt. Sara Forslind berättade om sitt arbete ”Låt sovande kycklingar sova – ostörd och synkroniserad vila hos slaktkycklingar” där hon studerar hur man med olika metoder kan få fram en bättre synkroniserad vila hos kycklingarna så att de inte stör varandra.

 

Foto: Janina Mattsson Lindgren

Därpå fick vi höra Linda Marie Hannius berätta om sitt arbete. Hon ingår i Anna Wallenbecks forskningsprojekt ”Förbättrad välfärd för suggor i grupphållningssystem – Effekt av genotyp och uppfödningsstrategi på gyltors sociala förmåga, produktivitet och reproduktion senare i livet” där de bla studerar hur gyltors sociala beteenden påverkas av att de har fått växa upp med socialt umgänge med grannkullen i grisstallet.

Båda projekten är mycket intressanta och tittar på hur man kan utnyttja djurens naturliga beteenden för att främja deras välfärd även i konstlade miljöer, perfekt tillämpning av etologi. Dessutom är det roligt att få en inblick i vad som just nu pågår i forskningen om hur vi kan göra livet bättre för våra produktionsdjur.

Sen följde själva årsmötet där vi gick igenom föreningens verksamhetsberättelse, ekonomi och revision. Medlemsavgiften fastställdes till att vara kvar på nuvarande 150 kr för studenter och 300 kr för ordinarie medlemmar.

Ordinarie ledamöter i styrelsen väljs på två år och hälften av posterna väljs under ett årsstämma så att det blir en kontinuitet i arbetet och vi inte byter ut hela styrelsen på en gång. I år var det vice ordförande, kassör och sekreterare som valdes på två år tillsammans med suppleanter, revisor och valberedning på ett år.

Den nya styrelsen blev då:
Ulrica Ahlrot, ordförande; Janina Mattsson Lindgren, vice ordförande; Moa Nygren, kassör; Lisa Lundin, sekreterare; Mikaela Hansson, vice sekreterare; Karin Brolin, medlemsregistrator och Therese Alvegard, webbredaktör. Suppleanter blev Karin Lysell, Ellen Kilander och John Odegren.

Den nya styrelsen fick i uppdrag att bl.a. arbeta med att hitta vägar för att visa upp och befästa beteckningen etolog i allmänhet och Sveriges Akademiska Etologer i synnerhet. Vi ska försöka hitta givande samarbeten och det börjar bli dags att ta fram nya profiltröjor till våra medlemmar.

Vi vill också passa på att skicka ett varmt tack till Emelie Sandberg och Emma Lund som slutar i styrelsen och ett välkommen till Ellen Kilander och John Odegren.

/Ulrica Ahlrot, ordförande

Det här inlägget postades i Årsstämma, Event, Information från SAE och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.