Hälsningar från årsmötet!

I lördags samlades medlemmar i Sveriges Akademiska Etologer – djurens beteende i fokus för årsmöte på SLU i Uppsala. Vid årsmöten godkänner medlemmarna föregående verksamhetsårs dokumentation och beslutar hur det kommande året ska se ut – vi bestämmer helt enkelt vad föreningen (och styrelsen) ska göra. Årsmötet är föreningens ”högsta beslutande organ” så när man kommer på årsmötet får man vara en del av den mäktigaste makten!

Foto: Emma Almquist

Innan årsmötet fick deltagarna lyssna till ett spännande föredrag av Torun Wallgren, doktorand på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU. Hon arbetar med ett projekt som heter FareWellDock som syftar till att hela EU på sikt ska klara av att följa sin egen lagstiftning och sluta svanskupera grisar.

Torun berättade att svansbitning är ett problem för alla, såväl grisen som utsätts som grisen som biter, lantbrukaren och miljön.

Tyvärr är problemet inte helt enkelt att lösa eftersom många faktorer spelar in när svansbitning uppkommer i ett grisstall. Dessutom kan det vara svårt att utveckla lösningar eftersom många kan tycka att svanskupering är en lösning, men det är ju bara en symptombehandling som inte löser det grundläggande problemet och orsaken till att svansbitandet finns kvar.

Väldigt intressant föredrag från en engagerad doktorand som har sitt framtida arbete utstakat för sig fram till pensionen! Vi ser fram emot att se vad Torun och FareWellDock kan åstadkomma.

Foto: Emma Almquist

Därefter följde årsstämman där vi bland annat valde in nya medlemmar till styrelsen och lottade ut en goodiebag till en av de närvarande medlemmarna; Grattis John Odengren! Vi spikade många intressanta planer som ni kan se fram emot att höra mer om framöver från oss i Sveriges Akademiska Etologer.

Foto: Emma Almquist

Text: Emma Almquist

FareWellDock. 2018. http://farewelldock.eu/ använd 2018-03-26

Det här inlägget postades i Årsstämma, Event och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.