SAEs stipendium för bästa examensarbete inom etologi på masternivå har utsetts!

Sveriges Akademiska Etologers stipendium för bästa examensarbete inom etologi på masternivå 2017 har delats ut!

Stipendiet delas ut årligen med syfte att uppmärksamma den student som i sin uppsats på ett bra sätt belyser aktuella områden inom etologin.

Arbetet ska bidra till en ökad allmän kunskap inom/om etologi, driva frågor om djurvälfärd samt ha utvecklingspotential för vidare diskussion och/eller forskning inom etologi och djurvälfärd.

Vinnaren tilldelas två års medlemskap i Sveriges Akademiska Etologer samt den ärofyllda titeln Årets bästa studentarbete inom etologi på masternivå.

Foto: Charlotte Friis

Årets stipendium tilldelas Charlotte Friis för hennes arbete ”Deterrent effect of a “Seal-safe” pinger on wild harbor porpoises (Phocoena phocoena)”.

Abstract
Despite being able to locate gillnets with echolocation, harbor porpoises (Phocoena phocoena) often get entangled in them and drown. Acoustic deterrent devices, known as pingers have been used to deter harbor porpoises away from the nets but have also resulted in attracting seals to the nets, working as “dinner bells”. In this project, it was tested whether modified pinger sounds inaudible to seals would deter wild harbor porpoises away from the vicinity of two Aquatec 2446 pingers running 60-hour ON/OFF cycles and a Banana pinger running 12-17hour ON/OFF cycles, located off the coast of Sprogø, DK and off the peninsula of Kullaberg, SE, respectively. CPODs (Cetacean porpoise detectors) were placed 0m, 100m and 400m from the pingers on both locations and recorded harbor porpoise sonar clicks. From the recordings DPM/h (detection positive minutes) were calculated and the ON and OFF periods compared. Results showed a significant deterrent effect of both pingers on harbor porpoises. Most apparent for the Banana pinger at 0m from the pinger. Furthermore, no sign of habituation was found for neither of the pingers over the trial period.

Juryns motivering löd:
Ett intressant arbete med tydligt syfte och en bra beskriven bakgrund. Det är en teknisk studie men bra förklarad och författaren visar ödmjukhet inför studiens begränsningar. Syftet med arbetet kan ha stor betydelse för djurens välfärd.

Vi gratulerar Charlotte och önskar henne välkommen till Sveriges Akademiska Etologer.

Vill du läsa mer om våra stipendier och vilka kriterier som ska uppfyllas så hittar du dem här!

Det här inlägget postades i Masterarbete i etologi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.