Senaste nytt

Inlägg från vår facebooksida

Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus

Sveriges Akademiska Etologer är etologernas yrkesorganisation. Etologer anslutna till Sveriges Akademiska Etologer har en gedigen akademisk utbildning och står för hög kvalitet. Hör av dig till oss om du har frågor eller vill komma i kontakt med en etolog!
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus22 hours ago
Varför kan hästar bli frustrerade av hönät?

De franska forskarna som väckte denna frågan jämförde två metoder för att förlänga hästars ättid; en slowfeeder och ett hönät. Slow-feedern var utformad som en platsbunke med många hål i sitt lock där hästarna kunde komma åt höet. Båda metoderna gav längre ättid än när höet gavs som det är, men hönätet visade sig föra med sig med vissa negativa sidoeffekter.

Hästarna som utfodrades med hönät visade nämligen beteenden som kan tyda på frustration. De uppvisade aggression mot hönätet och knuffade och drog i det. De spenderade dessutom mer tid utförandes onormala beteenden än de hästar som åt sitt hö fritt på marken eller genom en slow-feeder.

De goda nyheterna är däremot att hästarna som fick sitt hö i en slowfeeder visade mindre förekomst av stereotypier och andra onormala beteenden! De var dessutom till synes mer positiv inställda till människor och visade mindre aggression gentemot dem.

Så varför blev hästarna frustrerade på hönätet? Kanske beror det på att det var upphängt i hästens huvudhöjd och inte heller hölls helt stilla när hästen skulle äta ur det. De huvudrörelser och den kroppshållning som krävs vid denna typ av utfodring kan med tiden innebära problem för hästens nacke, tänder och rygg, resonerar forskarna.

Text: Astrid, SAE-infoutskottet, EmotionsEtologen

Källa:

Rochais, C., Henry, S. & Hausberger, M. 2017. “Hay-bags” and “Slow feeders”: Testing their impact on horse behaviour and welfare. Applied Animal Behaviour Science.
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus3 days ago
Hur bemöts en reaktiv hund på bästa sätt?

”Har man en så kallad reaktiv hund (alltså en hund som reagerar starkt på olika typer av störningar), kan en lösspringande hund som närmar sig vara ett mardrömsscenario, även om den kommer i vänligt uppsåt.” Så inleds artikeln nedan av Susann Gson Engqvist.
Det här är en viktig poäng som en som hundägare behöver ha med sig ute på promenaden med sin bästa vän; även om din hund aldrig skulle göra en fluga förnär kan de hundar du möter bära med sig så mycket från tidigare att oplanerade och påtvingade hundmöten innebär en risk både för din hund och hunden den möter. Det handlar inte bara om att ”Ha bättre pli på din hund!” då de flesta ägare till reaktiva hundar tränar sina hundar hela tiden för att de ska hantera olika situationer bättre. Kanske hade de kontroll över situationen, tills det kom fram en lösspringande hund och en ägare som inte lyssnar på ett ”Nej tack, min hund vill inte hälsa”..

Gson Engqvist, S. Hur bemöter man en reaktiv hund? 2016. http://www.harligahund.se/2016/04/23/hur-bemoter-man-en-reaktiv-hund/
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus är på Naturbruksskolan Uddetorp.5 days ago
Idag har Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus haft medlemsträff på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara! Våra medlemmar har diskuterat hantering av nötkreatur, testat på att väga kalvar och fått inspirerande föreläsningar om egenföretagande från Richard Andersson från Nyföretagarcentrum och Eva Lynghaug från LRF Konsult.
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus1 week ago
Jordbruksverket skriver om utevistelse för hästar, kor och andra idisslare vintertid - vet du när djuren behöver skydd eller täcke?
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus1 week ago
Vad vet du om knölvalen? En studie har visat att knölvalskalvar kommunicerar med sin mor genom att viska till dem!

Knölvalar spenderar sina somrar i de födorika vattnen vid Antarktis eller Arktis för att när vintern närmar sig migrera till tropiska vatten för att föröka sig. Där föds då deras kalv, som vid födseln är 5 meter lång. När vintern börjar närma sig sitt slut beger sig modern och kalven ut på den ca 800 mil långa resan tillbaka över öppet vatten med höga vågor och starka vindar. Under resan är det inte bara havet i sig som kalven behöver lära sig att hantera utan moder och kalven behöver också hålla sig undan från knölvalshanar som vill para sig med modern och för späckhuggare som vill ta den unga kalven.

Under resan spenderades mycket tid med att vila och för kalven att dia. Digivning initieras troligen genom att kalven gnuggar sig mot modern när den vill dia. När de simmade visade det sig att de kommunicerade genom låga läten och grymtande ljud, troligen för att hålla kontakt när de tog sig fram genom de mörka, grumliga vattnen.

Studien drar slutsatsen att kommunikation med dessa låga ljud mellan modern och kalven har utvecklats som en respons för att minska risken för att fånga uppmärksamheten hos knölvalshanar och späckhuggare. De diskuterar också hur höga ljud mänsklig aktivitet i vattnet, t.ex. fartyg och borrningar, kan öka risken för att modern och kalven kommer ifrån varandra.

Science Magazine. 2017. ‘Whispering’ Keeps Humpbacks Safe From Killer Whales, Study Finds. https://scienmag.com/whispering-keeps-humpbacks-safe-from-killer-whales-study-finds/

Videsen, S.K.A., Bejder, L., Johnson, M., and Madsen, P.T. 2017. High suckling rates and acoustic crypsis of humpback whale neonates maximise potential for mother-calf energy transfer. Functional Ecology. doi: DOI 10.1111/1365-2435.12871 http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1111/1365-2435.12871/abstract
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus har uppdaterat sitt omslagsfoto.2 weeks ago