Senaste nytt

Inlägg från vår facebooksida

Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus

Sveriges Akademiska Etologer är etologernas yrkesorganisation. Etologer anslutna till Sveriges Akademiska Etologer har en gedigen akademisk utbildning och står för hög kvalitet. Hör av dig till oss om du har frågor eller vill komma i kontakt med en etolog!
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus18 hours ago
Har du upplevt problem med att katten kissar på olämpliga ställen? Kanske är detta någonting du brottas med just nu? I denna artikel ger Elin Hirsch, doktor i etologi, sina bästa råd om vad som är viktigt att tänka på för att kunna hjälpa din katt.

Elins råd i kort format:
1. Ta reda på den bakomliggande orsaken; medicinska, sociala eller fysiska faktorer

2. Bestraffa aldrig din katt för rumsrenhetsproblem då detta är ett tecken på att något inte står rätt till

3. Kontrollera kattlådan; katter vill helst ha en stor, låg och ren låda utan lock med fint, klumpbildande strö

4. Kattlådans placering; det ska vara en lugn plats där katterna har uppsikt

5. Flera katter/djur i hushållet? Viktigt med tillräckligt med resurser!

6. Faktorer utifrån kan vara stressande, går det att minska på de stressande stimulin?

7. Urinerar katten på samma plats hela tiden kan det vara en markering. Undersök vad det är som triggar det; en doft, ett speciellt ämne? Går det att erbjuda en annan form av markering, till exempel ett klösträd på samma plats?

Läs artikeln för mer utförliga råd och hur du kan tänka för att hjälpa din katt!

Text: Therese Alvegard, SAE Infoutskott

Hirsch, E. 2018. Bestraffa aldrig en katt som kissat inomhus. Tidningen Djurskyddet. http://tidningen.djurskyddet.se/2018/04/bestraffa-aldrig-en-katt-som-kissat-inomhus/ använd 2018-04-20
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus5 days ago
Är katter empatiska?

Du kanske har hört talas om studier på hundars empatiska förmågor - att de gäspar när vi gäspar och söker upp en person som låtsats gråta. Kattens beteende har hittills inte undersökts på det här experimentella sättet - men anser kattägarna själva att katter visar omtanke om människor?

I en enkätstudie jag utförde nyligen med 140 deltagare (inom kursen Antrozoologi vid SLU) visar det sig att 45% säger definitivt ”Ja” till att deras katt är empatisk. Kattägarna beskriver dessutom beteenden och situationer som liknar försöksuppställningen när hundens empati studerats. Katterna sökte kontakt med personer som var nedstämda, sjuka eller grät och lade sig ofta nära dem.

I en annan studie publicerad för 30 år sedan som även den frågade kattägare om deras upplevelse av sin katts beteende, var ägarna desto mer övertygande över kattens empatiska förmågor. Hela 91% av 800 kattägare ansåg då att deras katt kan känna av deras sinnesstämning.

Såklart finns det mycket som inte går att kontrollera i den här typen av enkätstudier. Katterna i min lilla enkät var dessutom mycket sociala över lag och andelen katter som sökte kontakt med en nedstämd person följde samma trend som katternas generella tendens att lägga sig bredvid sin ägare. Så vad berodde katternas beteende på? Hur visar en katt ens empati, om de är empatiska?

Många frågor - få svar. Det är dags för en experimentell studie på kattens empatiska beteende, tycker ni inte?

Text & Bild: Astrid, SAE-infoutskottet, EmotionsEtologen

Källor:
Custance, D. & Mayer, J. 2012. Empathic-like responding by domestic dogs (Canis familiaris) to distress in humans: An exploratory study. Animal Cognition. 15, 851-859.

Voith, V. 1985. Attachment of people to companion animals. The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice. 15, 289-95.
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus1 week ago
Med några veckor kvar till valborgsmässoafton kan det vara bra att förbereda dig och ditt husdjur på eventuella fyrverkerier.

I klippet och blogginlägget (Part 2 +3) nedan beskriver Karolina Westlund några framgångsfaktorer för att få din hund (eller annat husdjur) orädd för höga ljud;
- Träna lite varje dag hellre än ett långt pass en gång i veckan
- Ha inte för bråttom och lägg ner tid på träningen, det är ingen Quick fix
- Träna djuret på det specifika oljudet, i detta fall fyrverkerier, och inte vilket oljud som helst för garanterat resultat. Länkar till ljud finns i blogginlägget!
- Börja med att spela ljudet korta stunder, på en låg volym. När du märker att djuret inte reagerar, och enbart då, kan du höja volymen eller spela lite längre.
- Förutom att vänja djuret vid ljudet vill vi också ombetinga djurets känsla. Det kan du göra genom att exempelvis ge djuret godis, massage eller någon rolig sökuppgift. Se bara till att djuret fortsätter hålla sig lugn.

Detta är även bra att öva in på unga djur för att förebygga eventuella risker för rädsla i framtiden.

Känner du dig osäker? Ta hjälp av en etolog!

Text: Ann-Sofie Sandell, @Djurkompassen

https://youtu.be/TFF52aLgQow

https://illis.se/en/nine-ways-to-reduce-firework-and-thunder-phobia-in-dogs/
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
dogs and fireworks - reducing fear, stress and anxiety
Is your dog afraid of fireworks or thunderstorms? This is a short film clip showing a framework containing every conceivable proven technique to reduce fear ...
youtube.com
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus2 weeks ago
Gillar du att lyssna på poddar? Då kan vi tipsa om Kattoteket spinner vidare! I just detta avsnitt diskuteras kattens kognition med kognitionsetologen Emelie DeBoussard från Kognitionsetologerna!

Vad vet man idag om kattens kognition? Är katten smart? Vad är ett spegeltest? Detta och lite till får du svar på i avsnitt 8 - Kattens kognition.

Kattoteket spinner vidare har också poddavsnitt där de bland annat diskuterar Kattskydd och djurskydd, Flytta med katt och Sommartider med katt.

Text: Therese Alvegard, SAE Infoutskottet

Kattoteket spinner vidare. 2016. Kattens kognition. http://www.podcasts.com/kattoteket-spinner-vidare-25/episode/kattens-kognition använd 2018-03-24
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus3 weeks ago
En vanlig uppfattning om katter är att de inte har något större behov av oss människor eftersom de i grunden är solitära djur. Många kattägare kan nog dock hålla med om att katter visst kan uppskatta vårt umgänge!

Detta är dock ett område som det forskats ganska lite på, speciellt om man jämför med t.ex. forskning om relation och kommunikation mellan hundar och människor. Nu finns dock en alldeles ny svensk studie där man har tittat på hur katter påverkas beroende på om ägaren är frånvarande en kortare eller en längre stund ifrån hemmet. I denna studie ingick 14 katter och deras ägare och man studerade dels katternas beteende under tiden de var ensamma hemma och dels katternas och ägarnas beteende när ägaren kom hem igen och detta gjorde man med två olika tidsintervall där ägaren var hemifrån i antingen 30 minuter eller 4 timmar. Resultaten visar ingen större skillnad i kattens beteende under tiden som ägaren är borta men däremot kunde man se skillnader i beteenden när ägaren kom hem. Katterna spann mer när de hälsade på ägaren om denne hade varit borta i 4 timmar jämfört med om det gått endast 30 minuter. Man kunde även se att ägaren pratade mer med sin katt efter längre frånvaro, dock såg man ingen koppling som tydde på att katten spann mer om ägaren pratade mer med den. Resultaten tyder på att både katten och ägaren känner ett större behov av att stärka relationen mellan dem efter att ha varit ifrån varandra under en längre tidsperiod.

Slutsatsen är att katter ändå har ett behov av relationen med oss människor, något som förmodligen inte är förvånande för oss kattägare men väldigt intressant att detta kan styrkas med forskningsstudier!

Text och bild: Daniela Johnson

Referens:
Eriksson, M., Keeling, L. J. & Rehn, T. (2017) Cats and owners interact more with each other after a longer duration of separation. PLoS ONE 12 (10): e0185599.
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus
Sveriges Akademiska Etologer - djurens beteende i fokus har uppdaterat sitt omslagsfoto.3 weeks ago
Katten Jackida klättrar i träd. Foto: Therese Alvegard