Presentation av Månadens Etolog

Månadens Etolog September 2018
Emelie Sandberg

Visste du att några arter av paddleguaner sprayar blod ur sina ögon för att vilseleda predatorer och komma undan?

Visste du att gökhonan lämnar sina ägg i en annan fågels bo, för att slippa föda upp dem själv, så kallad häckningsparasitism? Och att gökungen endast timmar efter kläckning börjar putta ut de andra ungarna ur boet, för att undvika konkurrens om födan?

Visste du att havsleguanen kan stanna sitt eget hjärta för att hajen inte ska upptäcka den, och även krympa sitt eget skelett för att överleva på mindre föda under El Niño? Det är också den enda ödlan som anpassats till ett marint liv. För att hantera allt salt den får i sig från havsalgerna den äter har det bildats körtlar i leguanens ansikte som gör att den kan nysa ut överflödigt salt.

Dessa häpnadsväckande coola grejer är anledningen till att jag blev etolog. Det var liksom ofattbart att jag kunde få plugga och jobba med sådana intressanta saker!

Under min karriär har jag kommit att brinna för att få dela med mig av dessa kunskaper om våra fantastiska djur och natur till andra, genom att arbeta med utbildning på olika sätt. Jag heter Emelie Sandberg och är idag gårdsföreståndare på en 4H-gård, där jag anordnar djurkurser för barn och ungdomar. Jag kommer ägna min månad åt att dela med mig av fascinerande fakta om djur. Värdens coolaste anpassningar. Häng med!

Har du frågor och funderingar redan nu får du gärna maila mig på fragaenetolog@sverigesakademiskaetologer.se

M, Wikelski; Thom, C. 2000. Marine iguanas shrink to survive El Niño. Nature. 403: 37–8.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=gEl6TXrkZnk